Hem / Färg / Måla utomhus / Måla hus

Måla hus

Vad ska man tänka på när man målar om sitt hus? Nedan kan klicka dig vidare till tips kring färgval, kulörval och instruktionsfilmer.

När du är redo att sätta igång, tänk på att planera upp arbetet.

Måla hus – i vilken ordning?

Det är bra att veta vilka ytor som bör målas först. Är det smart att börja med vindskivor, fasaden, grunden, fönstren, dörrarna eller andra detaljer?

Med bra planering kommer du långt. För att undvika onödigt arbete och ommålning, är det viktigt att göra en plan för var man ska börja när du ska måla huset.

En bra ordning

Vår rekommendation är att börja uppifrån och sedan arbeta sig neråt och då blir den rekommenderade ordningen följande:

1. Vindskivor
2. Fasaden
3. Fönster, dörrar och andra detaljer
4. Grunden

Anledningen till denna ordning är att föredra i de flesta fall är enkel: det är lätt att stänka ner och få färg på fasaden och detaljer när du måla vindskivor, så genom att måla vindskivorna först, minimerar du risken att få färg på nymålade ytor.

Boka färgdoktorn

Boka en expert som besiktigar ditt hus

Hur vet man egentligen vad som behövs göras innan du sätter penseln i färgburken? Visst, det kan vara frestande att starta – för målningen är ju den roligare biten.
Dock behövs det lite förarbete i form av tvättning, eventuell skrapning och lite grundmålning. Eller är det till och med så att du behöver byta ut en del av panelen?

Du vet väl att vi har minst en utbildad färgdoktor i alla våra butiker? Vi gör hembesök och ser till att du får rätt produkter till din fasad. Färgdoktorn är en färgexpert som kommer hem till dig och undersöker ditt hus inför målning. Du får reda på hur huset ska förbehandlas, rengöras, vilken typ av färg som behövs, hur du stryker på färgen och allt annat du behöver veta. Välkomna in till din närmsta Nordsjö Idé & Designbutik så berättar vi mer!

Du kan även läsa mer om färgdoktorn här.