Hem / Gör det själv / Måla / Måla fasad

Måla fasad

Måla fasad – så gör du

Att måla fasad är ett utmärkt sätt att fräscha upp ditt hem och ge det nytt liv. Med vår guide kan du enkelt måla om fasaden själv och få ett proffsigt resultat!

10 enkla tips på hur du målar om fasaden själv

Att måla om huset behöver inte vara svårt, följ dessa steg för att lyckas med din fasadmålning:

1. Planera

Planera ditt arbete och välj rätt tidpunkt. Undvik att måla i direkt solljus eller vid risk för regn.

2. Färgsätt

Välj rätt fasadfärg och kulör för ditt hus. Använd gärna vår tjänst Fasadhjälpen för att få inspiration och råd. Enklast är det, och bäst resultat får du, om du väljer samma typ av färg som huset var målat med tidigare. Här har vi samlat inspiration kring kulörval för fasad

3. Rengöring

Tvätta fasaden noggrant för att få bort eventuellt smuts, mögel och alger.

4. Slipning

Börja med att skrapa bort all lös färg och slipa ner ytan på träpaneler eller putsade områden för att få en jämn och ren yta att måla på.

5. Reparation

Kontrollera fasaden för skador och laga eventuella sprickor med en lämplig spackelprodukt.

6. Skydda

Täck områden som inte ska målas, som fönster och dörrar, med skyddsplast och tejp.

7. Välj rätt verktyg

Detta är faktiskt viktigare än man tror. Med rätt penslar, en bra stege och sköna kläder, blir jobbet både roligare och enklare. Se till att använda penslar av hög kvalitet, det underlättar ditt arbete oerhört! Prata gärna med din butik. De vet allt om vad du behöver!

8. Måla

Välj rätt dag att måla, det får inte vara för varmt och soligt, men det får heller inte regna eller vara för kallt. Börja måla om fasaden med en pensel, roller eller sprututrustning. Applicera minst två lager färg för bästa resultat på din fasad målning.

9. Efterarbete

Ta bort skyddsplasten och tejp när färgen har torkat. Rätta till eventuella fel eller ojämnheter.

10. Underhåll

Om du målat om fasaden med färg från Nordsjö Idé & Design kan du glädjas åt att du inte kommer behöva måla igen på många år. Fasaden kräver dessutom väldigt lite underhåll.Tvätta fasaden vartannat år så minskar du risken för alg- och mögelpåväxt. Grattis till ditt fina, nymålade hus!

Tips! 

Osäker på vilken färgtyp din fasad har? För att ta reda på om huset är målat med olje-/alkydoljefärg eller akrylatfärg slipar du på ytan med sandpapper. Om färgen blir till ”damm” är det olje-/alkydoljefärg. Om färgen fastnar på sandpappret, är det akrylatfärg. Då kan du använda akrylfärg och eventuellt även alkydoljefärg. Slamfärg, t ex Falu Rödfärg, färgar av sig när du tar på färgen med händerna. Latexfärg fastnar på en trasa doppad i T-röd. Eller har du glömt vad färgen heter? Ta med en färgflaga till en av våra butiker, så kan vi försöka få fram vilken kulör det är och färgtyp. Använd dig av vår tjänst Fasadhjälpen så får du hembesök av våra fasadexperter!